.st0{fill:#FFFFFF;}

Bruxism: Cum să previi și să tratezi scrâșnitul dinților 

 February 22, 2024

Bruxismul este o problemă dentară comună care poate avea consecințe serioase asupra sănătății orale și generale.
De la copii la adulți, acest obicei de a scrâșni sau de a strânge dinții poate fi dăunător în timp.

În acest articol, vei afla ce este bruxismul, tipurile sale, cauzele și simptomele, metodele de diagnosticare și, cel mai important, soluțiile de tratament și prevenire.

Ce este Bruxismul? 

Bruxismul reprezintă obiceiul involuntar de a scrâșni sau de a strânge dinții, iar acest lucru poate apărea fie în timpul zilei (bruxism diurn), fie în timpul somnului (bruxism nocturn).

Bruxism Diurn

Bruxismul diurn este o manifestare conștientă a obiceiului de a scrâșni sau de a strânge dinții și poate fi declanșat de mai mulți factori de mediu.

Printre aceștia se numără:

  • Stresul cotidian
  • Nivelul de anxietate
  • Calitatea insuficientă a somnului nocturn
  • Consumul excesiv de cafea sau alcool

Bruxismul Nocturn: Scrâșnit de Dinți în Somn

Bruxismul nocturn, cunoscut și sub numele de scrâșnit de dinți în somn, este adesea o problemă neglijată, deoarece se manifestă inconștient, iar mulți oameni își dau seama că o suferă abia atunci când alții le atrag atenția. Identificarea bruxismului nocturn poate fi facilitată de următoarele semne și simptome:

  • Trezirea cu o senzație de tensionare în mușchii feței.
  • Disconfort sau dureri la nivelul maxilarelor în dimineața următoare.
  • Observarea uzurii anormale a dinților, manifestată prin aspectul lor tăiat sau tocit în timp.
  • Dezvoltarea sensibilității dentare la alimente sau lichide la temperaturi extreme.
  • Micșorarea progresivă a dinților ca urmare a uzurii dentare continue.

Aceste semne pot indica prezența bruxismului nocturn și ar trebui să fie luate în considerare pentru a căuta îngrijire și tratament adecvat în timp util.

Bruxism: Cauze și Simptome

Bruxismul este o afecțiune complexă care poate fi declanșată de mai mulți factori și poate avea o serie de manifestări. Este esențial să înțelegem atât cauzele cât și simptomele pentru a gestiona și trata eficient această problemă.

Cauze ale Bruxismului

Stresul

Una dintre cele mai frecvente cauze ale bruxismului este stresul cronic. Tensiunea acumulată poate determina o reacție involuntară a maxilarelor, manifestată prin scrâșnitul dinților.

Anxietatea

Persoanele care suferă de anxietate pot dezvolta bruxism ca răspuns la starea lor emoțională. Aceasta poate fi o modalitate de a elibera tensiunea sau de a face față stresului.

Ocluzia incorectă a dinților

O aliniere incorectă a dinților, cunoscută și sub numele de ocluzie inadecvată, poate provoca bruxism prin exercitarea unei presiuni excesive asupra dinților.

Factori genetici

Există unele dovezi care sugerează că predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea bruxismului. Persoanele cu istoric familial de bruxism pot fi mai susceptibile să dezvolte această afecțiune.

Simptome ale Bruxismului

Uzura și deteriorarea dinților

Unul dintre cele mai evidente semne ale bruxismului este uzura anormală a suprafețelor dentare. Aceasta poate include aspectul tocit sau tăiat al dinților.

Dureri faciale, de cap și de maxilar

Bruxismul poate cauza disconfort facial, dureri de cap și dureri în jurul maxilarelor. Aceste simptome pot fi mai pronunțate dimineața, după o noapte de scrâșnit intens.

Sensibilitatea dinților

Dinții pot deveni sensibili la temperaturi extreme sau la anumite alimente. Acest lucru se datorează expunerii dentinei, care este stratul subiacent al dinților și devine expus din cauza uzurii cauzate de bruxism.

Cum este diagnosticat bruxismul?

Diagnosticul bruxismului poate fi efectuat de către un medic dentist în urma unui examen oral și a unei discuții despre simptomele și istoricul pacientului.

Diagnosticarea bruxismului implică următorii pași:

Examenul oral

Medicul dentist va examina cavitatea orală a pacientului pentru a căuta semne ale bruxismului, cum ar fi uzura anormală a dinților sau leziunile mucoasei orale.

Discuția despre simptome și istoricul pacientului

Medicul dentist va discuta cu pacientul despre simptomele pe care le experimentează și despre orice factori care ar putea contribui la apariția bruxismului. Un istoric medical și dentar detaliat poate oferi indicii importante pentru diagnostic.

Investigații suplimentare

În unele cazuri, medicul dentist poate recomanda investigații suplimentare pentru a confirma diagnosticul de bruxism. Acestea pot include:

Radiografii dentare

Radiografiile pot fi folosite pentru a evalua starea generală a dinților și a structurilor osoase ale maxilarelor. Ele pot ajuta la identificarea leziunilor dentare și a modificărilor osoase asociate cu bruxismul.

Polisomnografia

Pentru a confirma prezența bruxismului nocturn, medicul poate recomanda o polisomnografie, care este un test specializat utilizat pentru a monitoriza activitatea cerebrală, mișcările corpului și alte parametri fiziologici în timpul somnului. Acest test poate înregistra activitatea musculară a maxilarelor și a altor regiuni ale feței pentru a detecta episodul de scrâșnit dinții.

Scrașnit din dinți la bebeluși și copii – Bruxism Copii

Bruxismul la copii – Cauze medicale și psihologice

Bruxismul este uneori întâlnit și la copii, manifestându-se adesea sub formă de scrâșnit dinților în somn. Acest fenomen poate fi temporar și, de obicei, nu necesită tratament imediat.

Totuși, este important să fie monitorizat și adus la atenția medicului dentist. Este esențial să observăm dacă scrâșnitul dinților persistă sau apare în mod frecvent, deoarece acest lucru ar putea indica prezența altor probleme de sănătate.

O altă posibilă cauză a bruxismului la copii poate fi asociată prezenței unui parazit intestinal. În această situație, scrâșnitul dinților vine adesea însoțit de simptome precum febră, dureri abdominale și lipsă de poftă de mâncare. Este important ca părinții să fie atenți la aceste semne și să discute cu medicul pediatru pentru a obține un diagnostic adecvat și pentru a începe tratamentul corespunzător.

Pe lângă această cauză medicală, este important să luăm în considerare și aspectele psihologice care pot contribui la apariția bruxismului la copii.

De exemplu, dacă copilul merge la grădiniță sau școală, stresul și anxietatea legate de interacțiunea socială sau de performanțele școlare pot juca un rol important.

Probleme precum neintegrarea într-un grup sau nemulțumirea față de rezultatele academice pot fi factori declanșatori ai scrâșnitului dinților.

În acest caz, o abordare holistică care implică atât un medic dentist, cât și un psiholog, poate fi benefică pentru a identifica cauzele profunde ale bruxismului și pentru a găsi soluțiile adecvate pentru copilul dumneavoastră.

Bebe Scrâșnește din dinți

La sugari și bebeluși, scrâșnitul dinților poate fi cauzat de apariția dinților și poate fi considerat un fenomen normal.

Pe măsură ce dinții încep să erupă, este posibil să observăm acest obicei la copiii mici.

Totuși, este esențial să monitorizăm această activitate pentru a evita eventualele probleme dentare. În unele cazuri, este posibil ca scrâșnitul dinților la sugari să fie o manifestare a disconfortului cauzat de erupția dentară, iar gestionarea acestui disconfort poate ajuta la reducerea sau eliminarea scrâșnitului dinților.

Este întotdeauna recomandabil să discutați cu medicul pediatru sau cu medicul dentist dacă aveți preocupări legate de sănătatea dentară a copilului dumneavoastră.

Ce se întâmplă dacă nu tratăm bruxismul?

Neglijarea tratamentului bruxismului poate avea consecințe serioase asupra sănătății dentare și generale a individului.

Iată câteva posibile complicații ale netratării bruxismului:

Deteriorarea dinților și a structurilor orale

Continuarea scrâșnitului și strângerii dinților poate duce la uzura excesivă a smalțului dentar și la deteriorarea țesuturilor moi din jurul dinților. 

Retracție gingivală

Bruxismul cronic poate duce la retracția gingivală, adică retragerea țesutului gingival de pe suprafața dinților. Această retracție poate expune rădăcinile dinților, crescând riscul de sensibilitate dentară și de apariție a cariilor radiculare.

Probleme ale maxilarelor

Presiunea constantă exercitată asupra maxilarelor în timpul bruxismului poate duce la inflamație și durere în articulațiile temporomandibulare (ATM), care sunt responsabile de deschiderea și închiderea gurii. Aceasta poate provoca disconfort în timpul mestecării și vorbirii.

Durere cronică și disconfort

Bruxismul netratat poate provoca dureri cronice în zona feței, maxilarelor gâtului și urechilor. Această durere persistentă poate afecta calitatea vieții și poate interfera cu activitățile zilnice, cum ar fi mâncatul și dormitul.

Soluții de tratament Bruxism – cum tratăm scrâșnitul din Dinți

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru bruxism, iar abordarea potrivită depinde de gravitatea și cauzele individuale ale afecțiunii. Iată câteva soluții de tratament pentru bruxism:

Gutiere pentru Bruxism

Gutierele pentru bruxism sunt dispozitive personalizate care se poartă pe dinți în timpul somnului pentru a proteja dinții împotriva scrâșnitului. Aceste gutiere sunt confecționate dintr-un material flexibil, de obicei plastic dur, și sunt proiectate pentru a se potrivi perfect pe dinți. Ele acționează ca un scut protector, absorbând presiunea și reducând uzura dinților în timpul scrâșnitului.

Coroane Dentare

Pentru cazurile severe de bruxism, în care dinții au suferit deja deteriorări semnificative, coroanele dentare pot fi necesare pentru a restabili funcționalitatea și aspectul estetic al dinților. Coroanele dentare sunt proteze fixe care acoperă complet sau parțial un dinte afectat, oferindu-i protecție și rezistență îmbunătățită.

Corectarea Ocluziei Dentare

Corectarea problemelor de ocluzie sau de aliniere a dinților poate contribui la reducerea presiunii exercitate asupra dinților în timpul scrâșnitului. Aceasta poate implica utilizarea aparatelor ortodontice pentru a alinia corect dinții sau ajustarea restaurărilor dentare pentru a asigura ocluzia corespunzătoare.

Este important să consulți un medic dentist pentru a evalua opțiunile de tratament și a elabora un plan personalizat în funcție de nevoile și condițiile individuale.

Cum poate fi prevenit bruxismul?

Prevenirea bruxismului implică adoptarea unor strategii care să reducă frecvența și intensitatea obiceiului de scrâșnire și strângere a dinților. Iată câteva modalități prin care se poate preveni bruxismul:

Gestionarea stresului și anxietății

Abordarea factorilor de stres și anxietate care pot contribui la bruxism poate fi esențială pentru prevenirea acestuia. Tehnici precum meditația, respirația profundă, yoga sau activități recreative pot ajuta la reducerea nivelului de stres și la menținerea echilibrului emoțional.

Evitarea obiceiurilor nocive

Evitarea obiceiurilor care pot agrava bruxismul este crucială pentru prevenirea și gestionarea acestuia. Mestecatul gumii sau obiceiul de a roade unghia pot crește tensiunea musculară în zona maxilarului și pot amplifica obiceiul de scrâșnire a dinților.

De asemenea, consumul excesiv de cafeină sau alcool poate fi asociat cu creșterea anxietății și a obiceiului de bruxism, astfel că reducerea acestor consumuri poate fi benefică.

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă o alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și un somn odihnitor, poate contribui la menținerea unei stări de sănătate generală și la reducerea riscului de bruxism.

Consultarea medicului dentist

Dacă observi semne sau simptome ale bruxismului, este important să consulți un medic dentist pentru evaluare și recomandări. Un medic dentist poate identifica cauzele bruxismului și poate recomanda tratamente personalizate pentru prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni.

Prin adoptarea acestor măsuri preventive și prin colaborarea cu profesioniștii din domeniul sănătății dentare, poți reduce riscul de bruxism și poți menține sănătatea și integritatea dinților și a maxilarelor pe termen lung.

În concluzie, bruxismul este o problemă dentară serioasă, dar cu diagnostic și tratament adecvat, poate fi gestionat eficient pentru a preveni deteriorarea dinților și a țesuturilor orale. Este important să consulți un medic dentist dacă experimentezi simptomele bruxismului pentru a primi îngrijire și sfaturi adecvate pentru situația ta specifică.

Te-ar putea interesa:


Albire dentară profesională – tot ce trebuie să știi


Xerostomia – Sindromul de gură uscată


Dinți ficși în 24 de ore – Mit sau realitate?