.st0{fill:#FFFFFF;}

Candidoza Bucală (Orală): Simptome, Cauze și Tratament 

 February 5, 2024

Ce este Candidoza Bucală?

Candidoza bucală, cunoscută și sub numele de candidoză orală, reprezintă o infecție fungică a cavității orale provocată de fungi din genul Candida, cel mai frecvent Candida albicans. Această condiție afectează nu doar cavitatea bucală, incluzând gura și gâtul, dar poate afecta și alte părți ale corpului. Simptomele caracteristice includ apariția unor leziuni albicioase sau roșiatice pe limba, în interiorul obrajilor, în jurul dinților frontali și, uneori, pe gingii.

Impactul acestei afecțiuni asupra confortului personal este semnificativ, influențând capacitatea de a mânca, de a vorbi și, în general, calitatea vieții.

Cauze și Simptome ale Candidei Bucale

Candida bucală este provocată de o infecție cu fungi, care se poate manifesta în multe moduri și are diverse cauze. Aflarea motivelor care duc la această condiție, precum și observarea timpurie a simptomelor sunt esențiale pentru o intervenție eficientă și rapidă.

Cauzele Candidei Bucale

Candida bucală poate fi provocată de mai mulți factori care dezechilibrează flora microbiană a gurii.
Iată câțiva dintre cei mai importanți factori:

 • Antibioticele administrate pe o perioadă lungă pot reduce numărul bacteriilor care ne protejează gura, oferind ciupercii Candida șansa de a se înmulți necontrolat.
 • Un sistem imunitar slăbit, fie din cauza unor boli precum HIV/AIDS sau diabet, fie datorită anumitor tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia, poate face organismul mai susceptibil la infecții fungice.
 • O igienă orală deficitară sau folosirea incorectă a protezelor dentare poate oferi condiții ideale pentru dezvoltarea Candidei.
 • Schimbările hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii sau cele cauzate de utilizarea pilulelor anticoncepționale, pot de asemenea contribui la multiplicarea ciupercii Candida.

Simptomele Candidei Bucale

Simptomele asociate cu Candida bucală pot diferi în intensitate și natură, incluzând:

 • Leziuni albicioase, similare cu aspectul brânzei, care se pot forma pe limba, în interiorul obrajilor sau pe alte zone ale gurii. Acestea pot sângera ușor dacă sunt iritate sau zgâriate.
 • Senzație de arsură sau durere în gură, care poate afecta capacitatea de a mânca sau de a înghiți normal.
 • Crăpături la colțurile gurii (cunoscute sub numele de cheilită angulară), însoțite de o senzație persistentă de gură uscată sau de disconfort la nivelul gâtului.
 • În cazuri mai avansate, infecția se poate extinde către esofag, provocând dificultăți la înghițire sau senzația de obstrucție în gât.

  Este crucială identificarea precoce a acestor simptome și înțelegerea factorilor care pot duce la apariția Candidei bucale. Acest lucru permite elaborarea unui plan eficient de tratament și prevenire, în colaborare cu un specialist.

Candida Bucală în timpul Sarcinii, la Bebeluși și Copii

Candida bucală în timpul sarcinii

Candidoza bucală la femeile însărcinate reprezintă o preocupare de sănătate specifică, având în vedere că schimbările hormonale din timpul sarcinii pot influența echilibrul microbian și pot favoriza dezvoltarea excesivă a fungilor din genul Candida.

Simptomele includ leziuni albicioase pe limbă, în interiorul obrajilor sau pe palat, care pot provoca disconfort sau dificultăți la înghițire.

Este esențială o atenție sporită la igiena orală în această perioadă, precum și consultarea medicului pentru a determina cel mai sigur tratament.

Candida bucală la bebeluși

Identificarea semnelor candidozei orale la bebeluși este crucială pentru a asigura intervenția promptă și tratamentul corespunzător.

Prezența petelor albe în gura bebelușului poate fi ușor confundată cu reziduuri de lapte. Este importantă diferențierea dintre aceste situații, deoarece abordarea terapeutică diferă semnificativ.

Pentru a verifica natura petelor albe, recomandăm ștergerea delicată a limbii bebelușului folosind un disc din bumbac umed sau degetele învelite în tifon.

Dacă zona devine roz și pare sănătoasă după ștergere, nu e necesar un tratament specific pentru candidoză. În schimb, dacă petele albe rămân intacte și nu se pot îndepărta, este indicativ al unei infecții fungice.

Neliniștea bebelușului în timpul alăptării sau la suptul suzetei poate indica, de asemenea, disconfortul provocat de candidoza orală.

În aceste situații, este esențial ca părinții să solicite sfatul unui medic pentru un diagnostic precis și începerea tratamentului adecvat.

Candida bucală la copii

Candidoza bucală la copii, cunoscută și sub numele de aftă, este o afecțiune frecventă care se manifestă prin apariția unor pete albicioase sau plăci în interiorul gurii, pe limbă, obrajii interni sau pe gingii.

Aceste leziuni pot provoca disconfort, dificultăți în alimentație și, uneori, durere.

Infecția este cauzată de ciuperca Candida, care poate crește excesiv în cazul unui sistem imunitar imatur sau ca urmare a unui dezechilibru al florei bucale, adesea după un tratament cu antibiotice care distruge bacteriile benefice.

Este important ca părinții să observe semnele timpurii ale candidozei bucale pentru a putea interveni rapid.

Cum poți scăpa de candidoza bucală: Remedii medicamentoase și naturiste

Candidoza bucală, o infecție fungică a cavității orale, necesită o abordare atentă în ceea ce privește tratamentul, având la dispoziție atât opțiuni medicamentoase, cât și remedii naturiste.

Tratamentul candidei bucale cu medicamente

Pentru tratamentul candidozei bucale, se recurge frecvent la medicamente antifungice, fie orale, fie de aplicare locală.

Nistatina, disponibilă ca suspensie orală, este adesea recomandată pentru aplicare directă pe zonele afectate din gură, datorită eficienței sale în stoparea multiplicării ciupercii Candida.

În situații mai complicate sau când infecția persistă în ciuda tratamentului cu nistatină, se poate apela la Fluconazol, un medicament administrat pe cale orală.

Este crucial ca aceste tratamente să fie urmate exact așa cum recomandă medicul, care va ajusta doza adecvată vârstei și condiției de sănătate a fiecărui pacient.

7 Metode Naturiste Eficiente pentru Combaterea Candidozei Bucale

Pe lângă tratamentele medicamentoase, există și tratamente naturiste care pot ajuta la gestionarea și ameliorarea simptomelor candidozei bucale.

Ulei de Cocos

Uleiul de cocos este recunoscut pentru proprietățile sale antifungice, datorită conținutului bogat în acid lauric. Aplicarea locală pe zonele afectate poate ajuta la reducerea creșterii ciupercii Candida.

Bicarbonat de Sodiu pentru candida bucală

Bicarbonatul de sodiu, dizolvat în apă pentru clătiri bucale, poate contribui la neutralizarea acidității în gură și inhibarea dezvoltării fungice. Este o metodă simplă și accesibilă pentru ameliorarea simptomelor.

Iaurt Natural

Consumul de iaurt natural, datorită probioticelor pe care le conține, poate reechilibra flora bucală și intestinală, oferind un suport în prevenirea și tratamentul candidozei bucale.

Albastru de Metil pentru candida bucală

Albastru de Metil este un colorant cu proprietăți antiseptice, uneori folosit pentru tratarea infecțiilor minore ale gurii. Aplicarea sa trebuie făcută cu precauție, sub îndrumarea unui specialist.

Apă cu Sare pentru candida bucală

Clătirile cu apă sărată pot ajuta la crearea unui mediu nefavorabil pentru ciuperci, accelerând procesul de vindecare a leziunilor bucale provocate de Candida.

Violet de Gentiană pentru candida bucală

Violetul de gentiană este un antiseptic tradițional care poate fi aplicat pe leziunile cauzate de candidoză pentru a reduce infecția. Trebuie utilizat cu grijă, deoarece poate păta țesuturile.

Ceai pentru candida bucală

Ceaiurile din plante medicinale, cum ar fi ceaiul de mușețel sau de gălbenele, pot avea efecte calmante și antifungice ușoare. Clătirile cu aceste ceaiuri pot ajuta la ameliorarea simptomelor candidozei bucale.

Fiecare dintre aceste remedii naturiste poate oferi suport în ameliorarea simptomelor candidozei bucale, însă este important să se consulte un medic înainte de a începe orice tratament, pentru a asigura siguranța și eficacitatea acestuia.

Cum să Previi Candidoza Bucală: Măsuri Eficiente

Prevenirea candidozei bucale se bazează pe adoptarea unor strategii simple, menite să protejeze sănătatea orală și să echilibreze flora microbiană:

Mănâncă sănătos: O alimentație nutritivă este cheia unui sistem imunitar puternic.

Menține o igienă orală impecabilă:

 • Periază-ți dinții de două ori pe zi și nu uita de ața dentară.
 • Mergi la dentist pentru controale periodice, cel puțin o dată la șase luni.

Adresează-te medicului dacă ai gura uscată: Există soluții specifice pentru acest simptom.

Ai grijă de proteza ta dentară: Curăță proteza în fiecare seară și asigură-te că aceasta se potrivește corect.

Utilizatorii de inhalatoare: Nu neglija să-ți clătești gura și să-ți periezi dinții după fiecare utilizare.

Monitorizează-ți glicemia: Dacă ai diabet, este vital să ții glicemia sub control.

Evită zahărul excesiv și produsele de igienă orală nerecomandate.

Înlocuiește-ți periuta de dinți după vindecare, pentru a elimina orice risc de reinfecție.

Implementând aceste măsuri, vei contribui la protejarea sănătății orale și vei reduce semnificativ riscul de a dezvolta candidoza bucală.

În lupta împotriva candidozei bucale, este important să reacționăm rapid și pe baza informațiilor corecte.
Fie că alegem tratamente recomandate de medici sau ne îndreptăm către remedii naturiste, esențial este să fim bine informați și să ne gestionăm sănătatea orală în mod activ.

Prin abordarea preventivă și tratamentul atent al simptomelor candidozei, contribuim la menținerea sănătății orale în cele mai bune condiții, asigurându-ne astfel că zâmbetul nostru rămâne strălucitor și sănătos.

Te-ar putea interesa:


Xerostomia – Sindromul de gură uscată


Dinți ficși în 24 de ore – Mit sau realitate?


Durata de viață a unui implant dentar: Cum să menținem un zâmbet sănătos și durabil